lørdag 13. august 2011

Krig er forakt for liv









Demokrati, samhold og solidaritet er verdier det norske folk slår ring om. Vi må møte hat med kjærlighet. Det gjør vi best gjennom å skape solidariske lokalsamfunn, ikke gjennom krigføring.

Da de norske soldatene kom tilbake fra Libya ble de møtt av forsvarsminister Grete Faremo. Faremo trakk paralleller mellom Norges reaksjon på hendelsen 22. juli og norsk krigsdeltakelse, og uttalte: «Mer demokrati, mer åpenhet og engasjement. Mange hundre tusen mennesker gikk ut i gatene sist uke. (...) Da dere reiste ut for å beskytte sivilbefolkningen i Libya var det med de samme verdiene og den samme grunnholdningen i bagasjen.»

Én ting er at forsvarsministeren bedriver krigshissing i en periode hvor de politiske partiene har inngått en borgfred. Det er umusikalsk, men det største problemet med forsvarsministerens påstand er at den ikke stemmer.

De siste ukene har vi møtt hat med kjærlighet. Vi har gått i gatene for å forsvare og styrke det beste med Norge; Demokrati, samhold og solidaritet. Vi har sunget Til Ungdommen: «Stilt går granatenes glidende bånd. Stans deres drift mot død, stans dem med ånd! Krig er forakt for liv. Fred er å skape. Kast dine krefter inn: døden skal tape!»

Dette står i grell kontrast til krigsdeltakelsen i Libya. Bombekrigen har blokkert fredsforhandlingsinitiativer fra Afrika-unionen og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Den har ført landet inn i en borgerkrig som kan bli langvarig, og som vil gå hardt utover sivile. I motsetning til Faremo mener Rødt at vi ikke skaper demokrati eller solidaritet ved å delta i Natos krigsoperasjoner.

Vi har sett hvordan ett menneskes hat kan ramme utallige lokalsamfunn. Rødt mener derfor at lokalsamfunnene bør spille en nøkkelrolle i arbeidet for å skape det åpne og tolerante samfunnet vi ønsker oss. Et ferskt eksempel til inspirasjon: Rødt-ordfører Knut Henning Thygesen er én av ni ordførere som nå deltar på Flyktninghjelpens nye initiativ om å sende minst en krone per innbygger i kommunen til Afrikas horn.

Rødt vil skape solidaritetskommuner over hele landet. Vi trenger kommuner som tar imot mennesker på flukt på en god måte, satser på inkludering og ikke er redd for å ta tak i de store spørsmålene. Vi bør la asylsøkere få arbeidstillatelse og fylle tiden sin på asylmottak med innhold. Vi kan innføre gratis kjernetid i barnehagen, sosial boligbygging og satse på språk gjennom norskkurs og morsmålsundervisning. Vi må tørre å tenke stort, også i kommunepolitikken: Norge er en del av verden, vi kan boikotte Israel på kommunalt nivå og inngå vennskapssamarbeid med palestinske områder eller andre lokalsamfunn i sør.

Mange hundre tusen mennesker gikk ut i gatene sist uke i støtte og omsorg for ofrene og deres pårørende. Vi må bruke de samme verdiene til å skape solidariske lokalsamfunn. Da er det svært upassende at forsvarsministeren bruker samholdet vi har sett de siste ukene til å legitimere bombing og militær inngripen i Libya. Grete Faremo skylder alle som har gått i gatene, sunget Til Ungdommen og lagt ned roser, en unnskyldning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar