fredag 2. desember 2011

Nytt angrep












Det er uansvarlig av regjeringa å konsekvensutrede en olje- og gassutvinning opp mot delelinja i Barentshavet. Både akutt ulykkesrisiko og klimapolitiske årsaker tilsier at områdene ikke bør åpnes opp for oljeselskapene.

Oljekapitalen i Norge og Russland fikk fullt gjennomslag for jakta på olje- og gassressursene i hele Barentshavet da delelinjeavtalen ble inngått 28. april 2010.

I stortingsmelding nummer sju (2011-12), som utenriksminister Jonas Gahr Støre la fram i Bodø 18. november 2011 blir dette ytterligere befestet ved at regjeringa nå setter i verk konsekvensutredning for olje- og gassutvinning helt inntil den nye grensa og nordover til 74 grader (på høyde med nordkysten av Bjørnøya).

Dette er midt i oppvekstområdet for en av de viktigste marine matressursene i verden. I tillegg er det langt inne i årlig drivisområde.

Stortingsmeldingen viser at regjeringa ser langt mer positivt på de mulighetene som smeltinga av havisen gir for helårlig sjøtransport og petroleumsvirksomhet, enn de negative virkningene klimaendringene får. Ikke minst står leveforholdene for urbefolkninga langs nordkysten av Russland og i deler av nordområdene i faresonen.

Regjeringa drøfter ikke de åpenbare negative betydningene smelting av tundraen har, både for utslipp av klimagasser, særlig metan, men også for store områder som kan ende opp som uframkommelig våtmark og bli ubeboelige.

Med stormen Berit som et nylig bevis på at klimaendringene medfører villere og våtere vær, er det særlig alvorlig at regjeringa gir full gass for at Barentshavet skal bli «europeisk energiregion» som de sier i stortingsmelding sju.

Skrevet sammen med Jens Ingvald Olsen, landsstyremedlem i Rødt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar