søndag 1. mai 2011

Arbeidernes dag

I dag er det 1. mai, arbeidernes internasjonale kampdag. I ei tid hvor store deler av Europa er i krise, Midtøsten brenner og Asia er rammet av alvorlige naturkatastrofer, er det lett å glemme at vi her hjemme også har viktige utfordringer foran oss.

Den norske velferdsstaten, som vi kan takke for at Norge har kunnet møte finanskrisa uten store omstillinger, er under angrep. Helse og omsorg, faglige rettigheter og levedyktige distrikter er områder som markedskreftene. Valget 2011 står om en forsterka satsing på velferd og fellesskap eller et samfunn basert på den sterkeste rett.

Rødt spiller på lag med dem som slåss mot nedlegging av lokalsjukehus, som kjemper for skikkelige forhold på arbeidsplassen, som krever at omsorg for eldre ikke blir en salgsvare. I kommunestyrer og fylkesting over hele landet vil Rødt jobbe sammen med folk mot sentralisering og distriktsrasering, for en bærekraftig velferdsstat der folks velferd er et felles ansvar. Det er vanlige folks arbeid som har skapt den norske velferdsstaten, og vi godtar ikke at den settes ut på anbud. Det er dette som ligger bak Rødts valgslagord Vårt arbeid - vår velferd.

1. mai er en internasjonal kampdag og en dag den norske arbeiderbevegelsen tradisjonelt har brukt til å solidarisere seg med folk som slåss mot urettferdighet i andre land. Sjelden har det vært mer aktuelt enn i dag. Opprørsbølgen i Midtøsten kan være det første steget mot å skape en demokratisk region. Det er lett å ønske opprørene velkommen, men det har også ført til nye vanskelige spørsmål Norge har måttet ta stilling til. I dette nummeret av Rødt Nytt kan du lese at Rødt er det eneste partiet som tar klar avstand fra de vestlige bombetoktene i Libya, samtidig som vi støtter opprøret mot Gaddafi-diktaturet. Da er det ekstra gledelig å ha fagbevegelsen med på laget. Et viktig vedtak slår fast at «LO i Oslo krever at den NATO-ledede militæroperasjonen mot Libya må stanses og at Norge må ta initaitiv til at FN bidrar eller innkaller til forhandlinger mellom de krigførende partene».

1. mai blir startskuddet for kommunevalgkampen. Rødt stiller lister i alle 19 fylker og 99 kommuner og bydelsutvalg. Men skal vi vinne kampen mot markedskreftene trenger vi mer enn stemmer. Vi trenger engasjerte valgkampaktivister, en slagkraftig fagbevegelse og en sterk og mangfoldig venstreside som arbeider sammen for å styrke velferden. Og sist men ikke minst trenger vi et tydelig alternativ til det kapitalistiske samfunnssystemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar