torsdag 5. januar 2012

Bryter Norge Genève-konvensjonen?











Rødt har ved flere anledninger påpekt at Norge bryter internasjonale konvensjoner, blant annet den 3.

Genèvekonvensjonen, når norske styrker i Afghanistan overlater fanger til afghanske myndigheter med henvisning til at fangene er kriminelle - og ikke krigsfanger - og lar være å følge opp hva som skjer med dem.

Vi har også stilt direkte spørsmål rundt dette til regjeringen, ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, gjennom brev 6. desember 2010. Vi har ennå ikke fått noe svar, til tross for purring. Siden saken på nytt er brakt fram i offentligheten, blant annet gjennom nyhetsoppslag i NRK og Dagsavisen 12. oktober, har vi på nytt bedt utenriksministeren svare på følgende:

1. Mener regjeringen fortsatt at fanger som tas etter trefninger med norske ISAF-styrker skal betraktes som kriminelle og ikke som krigsfanger? Hvordan harmonerer i så fall dette med uttalelser fra regjeringshold om at Norge støtter fredsforhandlinger mellom den afghanske regjeringen og Taliban? Er ikke Taliban-krigere parter i den krigen som pågår?

2. Er regjeringen enig i at også dersom en forholder seg til fangene som kriminelle, så har Norge allikevel plikt til å følge retningslinjene for hvem en utleverer fangene til og at en forsikrer seg om at de ikke blir utsatt for tortur?

3. Har regjeringen en oversikt over hva som har skjedd med de anslagsvis hundrevis av fanger som er overlatt til afghanske sikkerhetsstyrker?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar